Как да почистим и дезинфекцираме във ветеринарни магазини и клиники

Как да почистим и дезинфекцираме във ветеринарни магазини и клиники

Регулярната и качествена дeзинфeĸция c подходящи пpeпapaти e нeoбxoдимa не само във вceĸи cъвpeмeнeн дoм или офис, тя е oщe пo-нужна нa места с висок трафик като административни сгради, обществен транспорт, болници, хотели, тъpгoвcĸи oбeĸти и дори ветеринарни магазини и клиники. Собствениците и служителите им трябва да се придържат към установените от държавата дезинфекционни и хигиенни практики, предназначени да намалят и сведат до минимум риска от внасяне и разпространение на болестотворни агенти, вируси и вредни микроорганизми.

Стъпките, които могат да бъдат предприети, са различни. Но в тази статия сме подбрали основни такива, които зоомагазините за домашни любимци и ветеринарните клиники могат да предприемат, за да намалят риска от разпространение на инфекции като SARS-CoV-2.

Почистване и дезинфекция на помещенията

Хигиенните мероприятия, включващи почистване и дезинфекция във ветеринарните клиники и магазини, трябва да се осъществяват във всички налични помещения:

  • стаи, зали и клетки за първоначално и последващо настаняване на животните;
  • основни помещения, приемни за клиенти, рецепция;
  • помощни и сервизни стаи за служителите;
  • стаи, зали за изолация на болни животни;
  • помещения за приготвяне или съхраняване на храна;
  • помощни помещения за почистване и дезинфекциране на оборудването;
  • търговска площ, на която са разположени артикулите за продажба.

Обикновено във зоомагазините и ветеринарните клиники таванът и стените са удароустойчиви и водоустойчиви, за да могат да бъдат почистени без затруднение. Подът и настилките също са гладки, но в същото време повърхността не е хлъзгава, което позволява лесно хигиенизиране. Важно е продуктите, които се използват да не са вредни за здравето на животните. За дезинфекция на повърхности предлагаме да се доверите на PACHICO SCOT PL. Концентратът е с бактерицидно, фунгицидно, вирусоцидно и спороцидно действие. От него се приготвят водни работни разтвори. Третирането се осъществява чрез впръскване, забърсване или потапяне.

Ветеринарните обекти трябва да бъдат снабдени и с подходящи пречиствателни и вентилационни системи, които да осигуряват необходимото количество чист и свеж въздух. Това ще спомогне за по-бързото неутрализиране на праховите частици и ще елиминира застояването на инфекциозни агенти. Също така ще отстрани прекомерната топлина и влага, които благоприятстват за развитието и разпространението на заразни вируси и вредни микроорганизми.

Необходимо е да се спазват определени стандарти по почистване, дезинфекция и изхвърлянето на отпадъци с животински произход в съответствие с ветеринарно-санитарните изисквания. Отделно е нужно да се отделя специално внимание на дезинфекцията на животинските клетки. Хранилките, поилките и постелите на животните трябва да се измиват и сменят редовно, тъй като в тях се задържат вредни паразити, които могат да доведат до разпространение на зарази.

Лична хигиена и защита на персонала

За избягване на инфекции и тяхното разпространение е от изключително значение да се погрижите за помещенията във ветеринарния магазин или клиника, но също толкова важна е и личната хигиена и защита на персонала.  Като начало всеки служител трябва да започне с практикуването на правилната хигиена на ръцете. Членовете на екипа трябва редовно да мият ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди. Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, може да се употребява дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Препоръчваме ви да използвате гелообразен дезинфектант AHD GEL, който се предлага в различни разфасовки и е готов за употреба. Той е предназначен за третиране на кожата и областта на ръцете, като има бактерицидно, фунгицидно и вирусоцидно действие.

Още един съвет, който бихме ви дали, е да изисквате всички хора в обекта да поставят правилно маски, закривайки плътно устата и носа си с нея. Носенето на маска НЕ ​​замества необходимостта от практикуване на социално дистанциране. Също така е добре да осигурявате на персонала си чисти маски, които служителите да използват, когато техните се намокрят или замърсят. Освен маски им предоставете ръкавици за еднократна употреба, с които да защитят кожата си. За да предпазите хората от телесни течности, отделяни по време на кихане, кашлица или говорене, поставете физически прегради.

По наше мнение е полезно да насърчавате служителите си да останат вкъщи, в случай че имат симптоми, съответстващи на COVID-19, и да предприемат стъпки за предотвратяване на разпространението на вируса. За да избегнете голямо струпване на хора във ветеринарния магазин или клиника, реорганизирайте работния график и време. Планирайте социално дистанциране и избягвайте пренаселеността в обекта, включително в зоните само за животни и персонал. Използвайте знаци, лента или други визуални елементи, за да посочите на хората къде трябва да стоят, когато поставянето на физически бариери е невъзможно.

Погрижите се за сигурността на екипа си благодарение на продуктите на Pachico. Те са с висока ефективност, специално разработени в нашата лаборатория и покриващи всички стандарти за качество и безопасност. В същото време съчетават отлични хигиенизиращи и дезинфекциращи свойства за лесна, бърза и професионална поддръжка и чистота във вашия зоомагазин или ветеринарна клиника. Разгледайте нашия онлайн магазин, за да изберете почистващи препарати и биоциди, предназначени за вашата сфера на дейност или се свържете с нас за индивидуален хигиенен план.