Кажете “НЕ” на тези 10 лоши навика при почистване

Кажете “НЕ” на тези 10 лоши навика при почистване

Всички търсим начини да направим почистването по-бързо и лесно. Вярвате или не, понякога поемането по определени „преки пътища“ всъщност ви затруднява в дългосрочен план. Вие и вашето семейство може дори да сте придобили някои лоши навици, които възпрепятстват способността ви да свършите работата по-ефективно. Време е да започнете да ги нарушавате, за да можете по-бързо да стигнете до по-чист дом. Един лесен начин да започнете: изберете един или два лоши навика, които да променяте всяка седмица. Скоро ще имате по-чист дом и повече свободно време да правите неща, които харесвате! Ето ви и списък с 10 лоши навика, с които да започнете.

01 Бъркотия от хартия

В домовете ни се озовава неимоверно количество хартия. Като започнем от списания, вестници, каталози и стигнем до различни фактури, разписки и касови бележки, които се трупат независимо от възможностите за онлайн фактуриране и банкиране. Препоръчително е да не се затрупвате с хартия, като определите място близо до входа за всички листовки, периодични издания и хартиени формуляри. Поне веднъж седмично сортирайте и изхвърляйте разделно излишното количество. Съхранете важни документи като разписки за данъци. Правете цифрови снимки на специални произведения от децата или ги рамкирайте за показване, а ненужните премахнете. Споделяйте списания с домове за пенсиониране, училища или просто четете статиите онлайн.

02 Оставяне на мокри кърпи на купчина и сгънати завеси за душ

Ако искате да прекарате по-малко време в пране, почистване и изтъркване на мухъл от повърхностите в банята, не оставяйте сгънати мокрите завеси за душ и хавлиените кърпи на купчина на пода. Това са едни от най-елементарните примери за лоши навици, които може да прекъснете навреме. Добре е да оставите цялата завеса за душ разгъната, така тя ще изсъхне по-бързо и ще възпрепятствате растежа на плесен. Като закачите мокрите кърпи да изсъхнат, ще може да ги използвате още няколко пъти и така ще облекчите количеството прането.

03 Използване на твърде много почистващ продукт

Ако малко количество препарат действа, значи много по-голямо ще има още по-добро действие? Това твърдение не е вярно! Използването на твърде много почистващ продукт или препарат за пране всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза. Ако излишъкът от почистващо средство не се измие напълно, остатъкът се превръща в магнит за мръсотия. Ето защо трябва да прочетете указанията и винаги да използвате препоръчваното количество. Не забравяйте, че губите време и пари, като използвате допълнителния продукт и вода, за да го изплакнете.

04 Почистване с мръсни уреди

Как можете да очаквате добри резултати след почистване, когато използвате непочистени уреди? Ако вашата пералня има натрупани бактерии в отделението за перилен препарат, дрехите ви ще миришат неприятно. Ако вакуумната торба или филтър на прахосмукачката са пълни с прах, тя няма да свърши добра работа при засмукване. В мръсна кърпа или гъба ще намерят дом много неприятни бактерии и болестотворни микроорганизми. Затова ви съветваме да отделите време за цялостно почистване на уредите и помощните почистващи средства след всяка употреба, като изпразните напълно съдържанието или измиете в гореща вода и добавите дезинфектант.  Необходимо е да се следи в какви срокове трябва да се прави периодичната подмяна.

05 Използване на дезинфектантни кърпички за почистване на цялата баня

Дезинфектантните кърпички за еднократна употреба са чудесни за бързо избърсване на мивката или крана в банята. Но на тази малка повърхност едва ли се съдържа достатъчно дезинфектант, за да почистите цяла баня. Докато стигнете до тоалетната чиния, дръжките на вратите или душа, дезинфекциращите свойства изчезват и вие просто разпространявате бактерии от една повърхност на друга. За да бъде ефективно почистването, кърпичката трябва да съдържа достатъчно дезинфектант, така че повърхността да остане влажна поне четири минути. За цялостно качествено почистване използвайте чиста микрофибърна кърпа и достатъчно количество почистващ препарат като Pachico Pro Bathroom.

06 Пълна мивка с мръсни съдове

Замислете се колко време реално ще ви отнеме да поставите мръсната посуда в съдомиялната или да я измиете на ръка. Може би, само няколко минути особено ако използвате надеждни препарати за целта като Pachico PKM Universal или Pachico Crystal. Мръсната мивка е идеалният инкубатор за развъждане на микроби, които пък от своя страна привличат насекоми. По тази причина ви съветваме да се откажете от навика за оставяне на мръсни съдове в мивката и да измивате посудата веднага след употреба.

07 Неправилно съхранение на почистващи продукти

Неправилното съхранение на почистващите продукти е лош навик, който отнема допълнително време за подготовка при чистене. Един трик за по-бързото справяне със задачите по почистване е правилното съхранение на продуктите и материалите, които използвате за целта. За да оптимизирате този процес, по наше мнение може да подходите по два начина. Първият вариант е да разпределите почистващите препарати и аксесоари според тяхното предназначение – кухня, баня, стая и т.н., оставяйки нужните инструменти в съответното помещение. Ако не разполагате с толкова място, а само един свободен шкаф, просто групирайте на същия принцип според мястото на предназначение.

08 Не четете указания

Навикът, свързан с непрочитането на етикетите, е най-големият враг при хигиенизиране и дезинфекциране. Случвало ли ви се е да не почистите добре с даден препарат плочките в банята? И сте се чудили защо този продукт не действа както трябва. А може и просто да не сте прочели указанията на етикета. Имайте предвид, че повечето почистващи разтвори не са магически, затова им трябва малко време за действие. Просто следващия път отделете 30 секунди за прочитане на инструкциите за употреба, а не 30 минути за безнадеждно и уморително търкане.

09 Използване на неподходящи почистващи препарати

Подобно на използването на прекомерно количество почистващо средство, употребата на неподходящ препарат или прекалено силен такъв, е също толкова вредно. С избора на грешен продукт може да навредите на повърхностите в дома си или да създадете нездравословна среда за семейството и домашните любимци. Пример за такъв случай е хлорното избелване. Въпреки че е добър дезинфектант, не е препоръчително препарат на такава основа да се използва за отстраняване на мръсотия навсякъде, а изпаренията му могат да бъдат токсични. Отново ви съветваме да четете внимателно етикета и винаги да избирате висококачествени продукти от сигурни производители.

10 Неизпълнение на задачите

Дали сте чували следната сентенция: “Защо да отложа нещо за  утре, като мога да го отложа за в други ден?”. Водени често от този принцип хората отлагат изпълнението на задачите по подреждане и хигиена. От нашия опит смятаме, че е задължително да зачеркнете тази мантра от списъка си с лоши навици при почистване. Вместо това действайте на принципа малко, но на често. В случай че разполагате само с 15 минути за почистване, започнете с премахване на бъркотията и поставяне на предмети на правилното им място. След това продължете с прахосмукачка и забърсване на прах и така, докато извършите всички етапи по почистване.

Както ви посъветвахме още в началото кажете “НЕ” на лошите навици и заложете на правилния ред и стъпки по почистване. Така, ще отделяте много по-малко време за чистене и повече за приятни за вас дейности.