Предпазване от вируси в обществения транспорт: как да го постигнете?

Предпазване от вируси в обществения транспорт: как да го постигнете?

Превенцията срещу вируси и тяхното разпространение, особено след появата на Covid-19, насочи вниманието на всички към опазване на собственото ни здраве. Високата хигиена в обществения транспорт е безспорно от огромно значение за защитата както на пътниците, така и на тези, които работят в този сектор. Като отговорността за предпазването от зарази, които могат да бъдат предадени в обществения транспорт, е не само  всеки един от нас, но и на институциите, които отговарят за мерките по дезинфекция и чистота.

Отговорност на превозвачите и институциите

Опазването на здравето на обществеността, използваща градския транспорт е реален приоритет, особено във време на пандемия. Грижата за това включва регулярно хигиенизиране и дезинфекциране на превозните средства и потребителските пространства като чакални, спирки, пунктове за закупуване на билети и т.н. според изискванията и предписанията на Регионалната здравна инспекция.

– Дезинфекция на транспортните средства и обществени места

В мерките, издадени от РЗИ, е заложено транспортните средства – част от Общинската транспортна схема, да бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден. Преди да започне самата дезинфекция е необходимо да бъдат определени критичните точки в превозното средство. Такива са всички повърхности, до които се докосват пътниците като дръжките на вратите, седалките, подовете и прочее. Хигиенните мероприятия се правят на последните спирки, гаражите и депата в зависимост от спецификата на всеки обект от Обществения транспорт. Почистването и дезинфекцията трябва да бъдат извършвани с препарати и биоциди, които са разрешени от Министерството на здравеопазването, с трайност – 12 часа. При нас в Пачико може да намерите всички необходими продукти за поддържане на идеална хигиена в обществения транспорт.

– Защита на служителите

Следващият много важен момент при създаването на безопасна среда в обществения транспорт е защитата на служителите в него. Предпазването изисква въвеждането на стриктна организация от страна на превозвачите и институциите, чрез която да бъдат осигурени и лични предпазни средства за служителите като дезинфектант, маска, ръкавици, шлем и други. Те са в постоянен контакт с различни пътници, затова е препоръчително да бъдат обучени и насърчавани да избягват докосване на лицето с ръце, най-вече около носа, очите и устата; да спазват всички норми за лична хигиена от миене и дезинфекция на ръцете до носене на надеждни предпазни средства.

Отговорност на пътниците

Общественото здраве зависи както от служителите в обществения транспорт, така и от пътниците. След появата на Covid-19, доста хора се чудят дали е безопасно да се пътува с обществен транспорт. Кой превоз да изберат: трамвай, метро, автобус или друг? Винаги е имало и ще има рискове от различно естество при пътуване. В случай че се налага да използвате градски транспорт, с или без ситуация на извънредно положение, има няколко стъпки, които да спазвате, за да се сте максимално предпазени от върлуващи зарази, грипни епидемии и т.н.

– Обличайте дрехи според времето

В обществения транспорт може да се натъкнете на влажен или задушлив въздух, бактерии, микроорганизми, вируси и други. Затова трябва да сте подготвени с правилно подбрани дрехи спрямо сезона и дневната метеорологична обстановка, ако не искате да слезете от автобуса мокри или премръзнали, с което да увеличите риска от заболяване.

– Защита от болни

Съветваме ви да минимизирате възможността да се заразите от друг болен човек в обществения транспорт. Ако видите някой да кашля или да киха, е добре да се отдалечите на достатъчно голямо разстояние. Вирусите могат да се разпръснат на секундата, затова е препоръчително да защитите лигавиците на устата, носа и очите във времето, когато инфекцията е все още във въздушното пространство.

– Избягвайте пиковите часове

Съветваме ви да пътувате в часове с по-малък човекопоток в градския транспорт. От съществено значение е и да подберете маршрут, който има опция да бъде изпълнен само от едно превозно средство, за да намалите риска от контакт с повече хора.

– Подбирайте мястото си

По наше мнение  не е добре да седите в близост до вратите на транспортното средство, защото въздушните потоци се движат отвън навътре, а също така може да седите на течение, да настинете и по този начин да увеличите възможността от последваща зараза с вируси. Изберете място, което ще ви осигури дистанция с останалите пътници. Опасността от инфекция в автобуси, тролеи, трамваи и други зависи от това колко претъпкани са те. В случай че пътувате в сравнително празно превозно средство, с добра вентилация, това би свело риска от зараза до минимум.

Осигурете си достатъчно буферно време за пътуване, така че да можете да пропуснете претъпкано превозно средство и да имате опция да изчакате следващото по разписание. Придържайте се към спазване на отстояние на спирките сред чакащите хора и сред тези, които след това се качват в автобуса, трамвая, метрото, тролея и т.н.

– Избягвайте докосване на повърхности

Друг наш съвет е да избягвате да се държите за парапетите и дръжките на перилата. Върху тях остават вируси, които преди това са разпространени във въздуха от други пътници в следствие на кашляне или кихане. При възможност заплащайте билета си с карта, така ще избегнете докосването до книжни пари или монети. Изградете рутина, чрез която да не докосвате лицето с ръцете си освен ако преди това не сте ги дезинфекцирали с препарат. Маската на лицето ще ви предпази от случайно докосване до носа, устата, очите.

– Без консумиране на храна и течности в обществен транспорт

Обикновено консумацията на всякакви храни и напитки е забранена в обществения транспорт, но въпреки това има доста хора, които не спазват правилата. Хранейки се, бихте отворили директен достъп на вирусите към организма си. Добре е да изчакате, докато се приберете вкъщи или в офиса, да измиете ръцете си и тогава да хапнете.

Надяваме се тези препоръки да ви помогнат да работите и пътувате в безопасна среда на обществения транспорт с минимален риск за вашето здраве и това на околните.