Как да почистите седалките на автомобила?

Как да почистите седалките на автомобила?

Много голяма част от хората прекарват доста от ежедневието си в колата си не само през седмицата, а и през почивните дни. В превозните средства пътниците се придвижват, понякога ядат, пият или превозват багаж, други възрастни, деца, домашни любимци, които също оставят следи в автомобила. Като резултат от различните дейности могат да се получат замърсявания по тапицерията. Поради тази причина е добре да се погрижите за чистотата на вашата кола, за да се наслаждавате на по-здравословна среда и приятен аромат в нея. Продължете да четете тази статия, за да научите как правилно да хигиенизирате седалките на автомобила си.

Кога да почиствате седалките на автомобила?

В идеалния случай, седалките, тапицирани с плат, трябва да се почистват с прахосмукачка веднъж седмично (не забравяйте постелките за седалки), а неприятните петна е препоръчително да се третират веднага. Сезонно или дори по-често може да се извършва прецизно хигиенизиране в зависимост от това колко активно се използва вашият автомобил.

Почистете седалките с прахосмукачка

Започнете с почистване на праховите частици, космите от домашни любимци или падналата коса, която е полепнала по тапицерията. Използвайте подходяща приставка, за да достигнете пространствата между облегалките и седалките. След като приключите този процес, изберете четка за тапицерия, с помощта на която да повдигнете влакната на тъканта.

Погрижете се предварително за петната

Ако видите налични петна, ще получите по-добри резултати, като ги обработите предварително, преди да извършите цялостно почистване. За третирането на петна от храна и напитки, мазнини и кал, просто използвайте малко количество от почистващо средство за тапицерия върху конкретния участък, като втриете препарата в тъканта с четка. Оставете да действа поне 15 минути, преди да извършите цялостно почистване. За петна, които са на база различни багрила, може първо леко да навлажните оцветената зона. След това ще имате нужда от продукт, съдържащ белина. Капнете от него няколко капки и оставете да действа поне един час. Накрая почистете с прахосмукачка и повторете отново процедурата, ако е необходимо.

Нанесете разтвор за почистване на тапицерии

В зависимост от избрания препарат може да се наложи да смесите разтвора с хладка вода. Следвайте указанията на етикета за приготвяне на почистващия продукт. Най-добрият начин за нанасяне на препарат е чрез впръскване, затова ви съветваме да си набавите шише с разпръскваща помпа. Благодарение на нея ще контролирате количеството, което отива върху тъканта. Започнете от горната част на седалката и леко напръскайте надолу, като не прекалявате.

Оставете седалките да изсъхнат

След като сте почистили седалките с вода и подходящ препарат, ви съветваме да оставите тапицерията да изсъхне добре преди да използвате отново автомобила си. В хубаво време това отнема от 2 до 3 часа. Възможно е да ускорите процеса по съхнене чрез употребата на сешоар или като паркирате колата на слънчево място. При условие, че седалките са още влажни, може да поставите до тях малък влагоабсорбатор с кристали, който да улови влагата.

Използвайте препарат със защитно покритие

Накрая завършете почистването с препарат, предпазващ тъканите, благодарение на който ще запазите седалките по-дълго чисти и свежи. Неговите свойства ще помогнат в борбата с по-упоритите петна, а следващото почистване ще бъде много по-лесно, ако вземете предварителни предпазни мерки.

Ние, от Pachico, сме почитатели на хигиената във всяко едно кътче от дома, работното място, та чак до колата, затова се надяваме тази статия да ви е полезна. Ако искате да прочетете повече интересно съдържание за поддържането на чистота и дезинфекция, вижте нашия блог.