Как да почистите след ремонт?

Как да почистите след ремонт?

Всеки ремонт неминуемо води след себе си следи от боклуци, изобилие от прах, неприятни остатъци от замазки, вар, боя, лепило или други материали. Обикновено през ремонтирания обект са преминали различни строители, бояджии, електротехници, водопроводчици и други, а след ремонтните дейности помещенията са силно замърсени и определено ще имат нужда от щателно почистване. Затова запретнете ръкави и се заловете с тази важна задача. По наше мнение почистването след ремонт се дали на четири етапа, като в тази статия ще ви споделим кои са те.

Етап едно: съставяне на списък

Почистването на ремонтираното място – апартамент, магазин, офис, средно има продължителност от 1 до 3 дни. Площта, нуждаеща се от почистване, в този случай е определящият фактор. Направете си опис на това, което е необходимо да почистите. По този начин ще проследите дали не изпускате нещо. На пръв поглед в едно помещения може да има само няколко основни неща за изчистване, но трябва да се огледате и за всички скрити кътчета, които обикновено не ви правят впечатление.

Като цяло почистването след ремонт ще включва следното:

  • Премахване на всички останали боклуци и остатъци от строителната дейност.
  • Почистване с прахосмукачка на повърхностите, включително тавани и стени.
  • Измиване и дезинфекциране на подовете.
  • Почистване на всички мебели и тапицерии.
  • Избърсване на врати, копчета, цокли, корнизи и други.
  • Избърсване и хигиенизиране на бани и кухни (включително уреди, шкафове и плотове).
  • Измиване на вратите и прозорците, первазите, рамките, щорите, вентилационни системи, осветителни тела и т.н.
  • Отстраняване на мръсотията върху всички шарнирни панти и дръжки, рафтове и шкафове.

Етап две:  избор на качествени препарати

Вече имате яснота какво ще трябва за изчистите. Сега е моментът да планирате и какви средства за хигиена и дезинфекция ще използвате. Трябва да подберете такива, които са подходящи за нивото на замърсяване и типовете повърхности, които почиствате, като в същото време да се уверите, че препаратите не биха довели до корозия или други увреждания.

За мероприятията по хигиена ще е необходимо да добавите и спомагателните материали като: попивателни кърпи, гъби, метли, мопове и други. Подсигурете си всичко необходимо за сухо и влажно почистване, и полиране. Може да имате нужда и от различни съоръжения като стълба, с която да достигнете по-труднодостъпните места; остър предмет от типа на макетно ножче, с който ще отстраните остатъци от силикон, лепенки от дограми и т.н. Не забравяйте и чувалите за смет, с чиято помощ ще се отървете от ненужните отпадъци.

Етап три: време за действие

Така, вече се предполага, че разполагате с  план за действие (списък) и пълно “бойно снаряжение”, включващо всякакви видове почистващи и дезинфекциращи продукти. Време е да направите разпределението на задачите между вас и хората, които ще помагат при почистването, за да свършите с него за оптимално време. Също така, доброто разпределение изисква и определяне на последователността на хигиенизиране на отделните помещения.  Препоръчваме ви да започнете почистването от горе надолу, като завършите с подовата настилка. В случай че по пода обаче има остатъци от прах, боя, лепило или други строителни материали, е необходимо да отстраните първо тях.

Етап четири: свеж въздух

Както вече, може би, сте да забелязали, въздушните частици прах са вашият най-голям враг при почистването по време и след ремонт. Поради тази причина е от значение през целия процес да поддържате въздуха вътре в обекта възможно най-свеж. Можете да използвате най-стария трик, за да запазите въздуха чист: отворете прозорците. Това просто действие ще позволи на нова вълна въздух да циркулира през цялото пространство, позволявайки на лекия бриз да отнесе праха от него и да вкара доза свеж въздух. Благодарение на проветряването в комбинация с подходящите препарати ще се радвате на удобно, ремонтирано и чисто място, в което ще ухае приятно.

Един от важните елементи за ефективно почистване след ремонт, е намирането на качествени продукти и биоциди. Ако искате помещенията ви да блеснат, единственото нещо, което трябва да направите, е да се свържете с нас.  Ние, от Пачико, ще ви предложим всички необходими препарати, с които почистването ще е лесно и безупречно.