Как да разшифроваме стандартите за почистване

Как да разшифроваме стандартите за почистване

Ръководство за търговци и мениджъри на супермаркети за почистване на оборудването и повърхностите, с цел предотвратяване разпространението на вредни бактерии върху храната.

Защо е важно да почистите оборудването и повърхностите си според стандарт?

Всяка държава има хранителни и хигиенни стандарти. Един от най-широко разпространените е HACCP – критични контролни точки за анализ на опасностите, който е международно признат метод за безопасност на храните. Той контролира и следи рисковете като програма, която може да гарантира на местните контролни и регулаторни агенции, че хранителните стандарти се управляват добре. Нещата обаче не спират с HACCP.

Липсата на добра практика за защита на обществеността създава риск от разпространение на вредни бактерии. Това може да доведе до случаи, в който хората не се чувстват добре, развиват заболявания, получават хранително отравяне и т.н. Резултатът може да бъде опустошителен за бизнеса, но най-важното – за самите хора, включително вашите клиенти и персонал.

Целенасоченото непочистване, имайки предвид определен стандарт, е основната причина бизнесът да бъде преследван от закона.

Какво ви е необходимо, за да създадете добър стандарт за почистване във вашия бизнес?

За да разрешите това, можете да говорите с професионалист в професионалната хигиенна индустрия, за да определите областите на почистване, въз основа на HACCP или друга местна регулаторна програма. PaChico е такъв специалист, който може да ви помогне да навигирате това от край до край. Независимо дали ще наемете екип, който да направи това вместо вас, или трябва да разберете сами, вашият бизнес ще изисква няколко неща:

1. График на почистване

2. Програма за почистващи продукти

3. Обучение на почистващ персонал

4. Контрол и управление на програмата за почистване

5. Редовен одит и надзор

Всяко от изброените изисквания би приело определена форма. Графикът за почистване ще идентифицира честотата и интензивността на почистването. Изборът на продукти за ефективността на почистването ще включва комбинация от почистващи препарати, дезинфектанти, необходимо оборудване и практики за оптимизиране на цялостната програма за почистване. Тази информация ще е от полза за избор на подходящо обучение и опреснителен курс за вашия екип за почистване и поддръжка. Така персоналът ще бъде информирани как точно да поддържа високите стандарти за почистване. Контролът и управлението на всичко, което е създадено, може да се извърши в рамките на процеса, който сте задали – например подписване на листове с график след  почистване, технология за наблюдение и др. Редовният одит и надзор също са важни, за да сте сигурни, че сте в течение на процеса и предоставяте на клиентите си най-високата защита по всяко време.

Добре е да се дадат конкретни инструкции за почистване на персонала, които включват:

• Пълни процеси на почистване

• Как да използвате почистващите продукти (т.е. колко да се разрежда във вода, колко време те трябва да останат на повърхностите за обработка, как да се спазват указанията за безопасност на производителите)

• Поддръжка на почистващото оборудване

• Как да съхранявате продуктите (отделно от хранителните зони)

Какви продукти ще ви трябват, за да се предпазите от растежа на вредни бактерии?

Всички продукти, които са свързани с храните, също трябва да бъдат безопасни за храната. Вашият професионален доставчик на хигиенни услуги е длъжен да ви предостави информационни листове за безопасност, които могат да ви дадат тази информация. Важно е да следвате конкретните инструкции на производителите и да сте сигурни, че обръщате особено внимание на времето за контакт. Размножаването на вредни бактерии може да бъде предотвратено чрез няколко продукта:

1. Почистващи препарати

Водоразтворими продукти, които почистват повърхностите, оставяйки приятен аромат и свежест на хранителните области, но не убиват бактериите и вирусите, а само ги отмиват. Това би било една от първите стъпки във вашата програма за почистване. В нашата продуктова гама PaChico подходящ продукт би бил DEOFRESH.

2. Дезинфектанти

За да премахнете напълно бактериите и вирусите, ще ви е необходима стъпка от вашата програма за почистване, която гарантира това. Дезинфектантите могат да ви осигурят този стандарт за безопасност. Те са най-ефективни след почистващ препарат, като убиват вредните организми по повърхностите. Ако зоната е замърсена или покрита с някаква грес, основно всичко, което може да попречи на химикала да влезе в контакт с повърхността, това няма да бъде ефективно. След като се почисти, дезинфектантът се прилага за определено време, в съответствие с инструкциите, оказани на етикета, за да взаимодейства с повърхността. През това време химическите съединения в дезинфектантите елиминират вредните бактерии. Пример за такъв продукт е DZF BA, концентриран продукт за разреждане на вода.

За подробна информация как да създадете програма за почистване и как да изберете правилните продукти за вашия бизнес, свържете се с нашия екип за обслужване на клиенти на PaChico, можете да изпратите email: office@pachico.net или да се обадите на телефонния номер: +359 82 844 871.