Как да защитите дома си от COVID-19

Как да защитите дома си от COVID-19

Преди пандемията на COVID-19 сигурно не сте се замисляли дали правилно си миете ръцете или почиствате дома си. Извършвате двата ритуала  автоматично през годините, та тук идва въпросът: Как тогава може да грешите при изпълнението им? И все пак пандемията доказа, че много хора грешат, а сега повече от всякога е важно да се уверите, че вашият дом, повърхности и често докосвани предмети са дезинфекцирани старателно, за да се предотврати разпространението на вируса.

Основата на правилното почистване и дезинфекция на дома

Важно е на първо място да сте наясно с това: каква е разликата между дезинфекцията и почистването. При дезинфекция се използват активни вещества за унищожаване на патогени (като COVID-19), докато при почистването може да се употребяват сапун, препарат и вода, за да се премахнат видимо мръсотията и микробите от повърхностите. Почистването може да убие само някои от микробите, а дезинфекцията ги унищожава заедно с вирусите.

В момента е от съществено значение не само да почиствате, но и да дезинфекцирате повърхностите, до които се допирате постоянно. Това са – плотове, дръжки на врати, шкафове, уреди, телефони, дистанционни управления, клавиатури и други. Освен това всеки ежедневно е в редовен контакт с предмети като ключове, портфейл, дистанционно за гараж и други. Трябва да се уверите, че всичко изброено е дезинфекцирано правилно, за да защитите дома си.

Избор на безопасни дезинфектанти

Добре е да знаете, че има одобрени дезинфектанти, които Министерството на здравеопазването е публикувало в Регистър на разрешените биоциди и регистрираните фирми, които произвеждат продукти за дезинфекция. Препаратът, който купувате за превенция от COVID-19, трябва да е дезинфектант или биоцид, а не разновидност на антибактериален продукт, защото повечето антибактериални препарати са регистрирани като козметични и не са претърпели необходимото тестване както дезинфектантите. Добре е да се провери на опаковката дали продуктът има съответната маркировка, удостоверяваща неговото одобрение от Министерството на здравеопазването. Тази справка би могла да се направи допълнително и в сайта на институцията.

Някои одобрени дезинфектанти съдържат безопасно количество активни съставки като алкохол, белина или водороден пероксид. Те са минали през различни тестове и проверки, които гарантират сигурността на човешкото здраве.

Нашата цел е да ви съдействаме с  предпазването на личното ви пространство, елиминирайки всички типове микроорганизми с помощта на продуктите ни. При нас може да намерите препарати и индивидуални хигиенни планове. Ето и различни опции за видове продукти от нашето портфолио, които ще ви бъдат верен спътник в дезинфекцията:

Продукти за хигиенизиране и дезинфекциране на повърхности

 • DZF P – дезинфектант за повърхности с концентрирано действие, който представлява биоциден препарат и е с бактерицидно (включително туберкулоцидно), фунгицидно и вирусоцидно (HBV/HIV) действие и почистващ ефект.
  https://pachico.net/product/dzf-p/
 • DECIDE ALD MINUS – с ниско ниво на пенене, алкален обезмаслител за различни видове повърхности – стени, подове от теракот, мрамор, гранитогрес, мозайка, пластмасови повърхности, стоманени детайли и други.
  https://pachico.net/product/decide-ald-minus/
 • DZF ULTRA – дезинфекциращ продукт за повърхности с концентрирано действие. Биоцидът е с бактерицидно (вкючително туберкулоцидно) и фунгицидно действие, като областите на приложение са: дезинфекция и почистване на повърхности и твърди мебели и също така санитарни участъци – мивки, вани, тоалетни чинии.
  https://pachico.net/product/dzf-ultra/
 • PACHICO DZF BA – безалдехиден дезинфекциращ препарат за повърхности. Биоцидът е с бактерицидно, фунгицидно и вирусоцидно действие и почистващ ефект, като може да се прилага при дезинфекция на следните повърхности – фоайета, стълбища, стени, твърда мебел, а също така за кухненски инвентар, посуда и прибори за хранене.
  https://pachico.net/product/pachico-dzf-ba/

Продукти за хигиенизиране и дезинфекциране на ръце и кожа

 • PACHICO DZF SCRUB – течен сапун с дезинфекциращо действие.
  https://pachico.net/product/pachico-dzf-scrub/
 • AHD GEL – гелообразен дезинфектант за ръце. Биоцид с бактерицидно, фунгицидно и ограничено вирусоцидно (вируси с обвивка) действие.
  https://pachico.net/product/ahd-gel/

Продукти за ръчно почистване на съдове

 • CRYSTAL – продукт за ръчно измиване на съдове с висока концентрация, който е  създаден за почистване на чинии, чаши, домакински прибори, кухненско оборудване, PVC повърхности, емайл, никел, порцелан, лакирано дърво и други. Също така е с добър полиращ ефект.
  https://pachico.net/product/crystal/

Съхранение на дезинфектантите

Почистващите продукти могат да бъдат опасни, ако се използват неправилно и никога не трябва да бъдат поглъщани. Редовната употреба на биоциди предполага, че те трябва да бъдат съхранявани  на удобно място. Нека все пак имате предвид, че малките откриватели проявяват интерес към почистващия ансамбъл вкъщи. По тази причина е необходимо да се уверите, че съхранявате почистващите и дезинфекциращи продукти на сухо, хладно и защитено от деца и домашни любимци място. Безопасното съхранение на препаратите всъщност върви ръка за ръка в мисията за защита на дома.

Проветряване на дома при дезинфекция и почистване

Още едно неписано правило от процеса на превенция е проветряването. Така, ще намалите излагането си на остатъчните изпарения от почистващите продукти. Освен това влизането на свеж въздух в затвореното пространство е винаги добра идея, която осигурява интензивна въздушна циркулация. Някои начини, по които можете да направите това, са – отваряне на прозорците и балконските врати или включване на вентилатори. Когато използвате дезинфектанти, е препоръчително да изпратите децата си в задния двор или друга стая, докато почиствате.

Ние, от PaChico, знаем, че това е труден момент за човечеството – но въпреки физическото дистанциране, тази криза в общественото здраве събра хората по начин, който трябва да ни даде голяма надежда, че ще излезем от това по-силни и обединени от всякога.