Да мия или да не мия ръцете си – не е въпрос, а задължeние!

Да мия или да не мия ръцете си – не е въпрос, а задължeние!

В последната ни статия накратко обсъдихме вредните патогени и негативния ефект, който те могат да окажат върху откриването на училища и университети през есенния сезон. Но кои са патогените и как всъщност се предават?

Какво са патогените?

Малки агенти, които се нуждаят от домакин и добра, ползотворна среда, с която да се хранят и като цяло съществуват. Ние, хората, сме отлична биологична среда за тях с нашата мобилност и достъп до храна и вода. Те са малки организми, които причиняват инфекциозни заболявания. Те могат да бъдат бактерии, паразити, гъбички и познайте какво, вируси! Телата ни обикновено са с над 10 000 микроорганизма, но повечето от тях не са вредни и дори полезни за нас. Когато са вредни, тогава те са склонни да растат, да се разпространяват и да водят телата ни до инфекциозно заболяване, което може да бъде предадено на други.

Как се предават патогените?

Има директен и индиректен начин. Директното предаване се случва, когато има физически контакт между хората. Непрякото предаване, от друга страна, се случва, когато има резервоар на патогени, различни от човека. Това може да се случи по три често срещани начина:

Аерозолно предаване: патогени съществуват в малки частици във въздуха, наречени ядра на капчици. Някои от тях могат да останат във въздуха няколко часа. Това означава, че дори ако заразеното лице не е в стаята, пак можете да хванете вирус. Варицела и туберкулоза са такива вируси.

По капков път: това са малки водни частици (големи под микроскоп), които остават във въздуха само за няколко минути. Представете си, че някой заразен кихне и капчица от това може да премине по въздуха и да ви зарази. Ето за това е важно да се носи маска на обществени места – не за да защитите себе си, а другите в близост. Дори само дишането на въздух може да доведе до пренасяне на капчици върху някой друг – затова носенето на маската над носа е изключително важно. Примери за инфекциозни заболявания, които се предават по този начин, са паротит, магарешка кашлица, морбили (рубеола) и някои видове менингит.

Предаване на формити: това е, когато неодушевените предмети, като повърхностите, могат да осигурят среда за съществуване на вредните агенти. Това е, когато се случи замърсяване. След това патогените могат да се предадат през ръцете чрез досег с предмети, които някой друг, заразен вече е докоснал. Звучи като филм на ужасите! Това може да се случи, когато заболяването е силно заразно и имунната система на тялото не може да се справи с него. Ето защо почистването и дезинфекцията на повърхности и редовното миене на ръце са от ключово значение в борбата с вирусите. Патогените могат да живеят дни наред върху предмети – на пример, телефонът ви може да ви изложи на риск за здравето, уверете се, че редовно дезинфекцирате и почиствате ръцете си.

Хубаво е да знаете, че настоящият коронавирус, предизвикал глобалната пандемия, има характеристиките и на трите по-горе. В допълнение към посочените по-горе пътища на предаване, има и други, като ухапване от насекомо или по кръвен път, но това ще бъде обсъждане за друг път. National Geographic има много добра инфографика, която може да ви даде по -голяма картина по маршрутите на предаване.

Интересното е, че повечето от болестите могат да бъдат предотвратени, като просто си измием ръцете и носим маска на лицето си.

Говорейки за измиване на ръцете и почистване на повърхности, PaChico ® може да предложи фантастични продукти. Нашият сектор за болнична хигиена разполага с широка гама от антибактериални продукти, които помагат в борбата с вредните патогени.

За повече информация, говорете с нашия екип за обслужване на office@pachico.net или на телефони: +359 82 844 871; +359 82 844 872.